Built Cultural Heritage


The smokehouse in Felsőszölnök in the Vas County Open-air museum

settlement tradition

Szombathely, Árpád út 30.

19th century

In 1978, János Bárdosi (1933-1983) demolished a house with a chimneyless kitchen on the János Hill in Felsőszölnök. During the demolition, he noted that the residential building originally consisted of three parts: a chimneyless house, a porch and a chamber. The house had five sliding blind windows, one vent hole and a smoke outlet. Therefore, in 2002, it was reconstructed as a chimneyless house, with thatched roof in the Vas County open-air museum. The house represents the chimneyless house typical of the whole Vas county. The room had a bread oven with a fire bench. They cooked either on the fire bench, on open fire or in the oven.

Information on digitization

Name of site
Felsőszölnök/Gornji Senik
Other settlement names
FelsőSzőlnek, OberZeming, FelsőSzőlnők, Felsö-Szőmek, Soelnek, Felschoe-Soelnek, Ober-Zening, FelsőSzölnök, FelsöSzőlnők, GornySzűnűk, FelsöSzölnök, Szölnök, Szölnök, Felső-Szölnök, Ober- Zemming, GornyiSzinik
Main building material
wooden, thatch
Location
Szombathely, Árpád út 30.
Persons or organizations tied to history of unit of built cultural tradition
Psihoda Józsefné tulajdona volt
Specialist description
1978-ban Bárdosi János (1933-1983) egy füstöskonyhás házat bontott le a felsőszölnöki János-hegyen, amely Psihoda Józsefné, Lázár Ilona tulajdona volt. Bontás közben megállapította, hogy a lakóépület eredetileg három részből állt: füstösházból, pitvarból és kamrából. A háznak öt tolitús (tolódeszkás) ablaka, egy szellőző- és egy füstnyílása is volt. Ezért füstösházként épült fel a felsőszölnöki boronafalú, rozsszalmából készült zsúppal fedett ház rekonstrukciója 2002-ben a Vasi Skanzenben. A ház nemcsak a szlovénekre, hanem Vas megye egész területére jellemző füstösház típusát képviseli a múzeumfaluban. A füstösháznak nevezett nagyméretű szobában egy kenyérsütő kemence volt tüzelőpadkával. A tüzelőpadkán nyílt tűzön főztek vagy a kemencében, ahol a kenyeret is sütötték.
Written sources
Bárdosi János, A felsőszölnöki szlovén füstösház (Egy füstöskonyhás hajlított ház bontásának tanulságai). Savaria. 11-12. (1977-1978). Szombathely 1984. 227-281.
File name
SM_037_C_0005.jpg; SM_037_C_0006.jpg; SM_037_C_0007.jpg
Resolution
300 dpi; 300 dpi; 300 dpi
Restrictions on use
Korlátozott
Date of documentation
2018-09-07
Person documenting
Mukicsné Kozár Mária

Photo gallery


In case of using any of the materials, citation of the source (www.documenta-pannonica.eu ) and of institution or indvidual by whom the material is located is mandatory.
Skip to content