Built Cultural Heritage


Jewish cemetery in Dolga Vas

sacred architecture

Glavna ulica, 9220 Lendava

after 1850

This is the cemetery was the final resting place for the Jewish inhabitants of Lendava and the surrounding villages. In the cemetery of the Jewish inhabitants of Lendava, the tombstones are facing Jerusalem, as required. The Jewish cemetery is surrounded by a stone fence. The Jewish cemetery in Lendava was divided into three parts, the Hevra, the non-Hevra and the children's place.
The Jewish inhabitants began to bury their dead in this cemetery in 1850, and by 1880 they had to expand the cemetery.

Information on digitization

Name of site
Dolga vas/Hosszúfalu
Identification number of unit
112
Location
Glavna ulica, 9220 Lendava
Persons or organizations tied to history of unit of built cultural tradition
Sinagoga Lendava
Protection status of unit
Spomenik lokalnega pomena
Jurisdiction
ZVKD Maribor
Specialist description
Na njem so pokopani Židje iz Lendave in okoliških vasi. Na pokopališču dolnjelendavskih Židov so spoštovali predpise, da morajo biti napisi na nagrobnih spomenikih obrnjeni proti Jeruzalemu. Židovsko pokopališče obdaja kamnita ograja. Dolnjelendavsko židovsko pokopališče se deli na tri dele, in sicer na hevro, prostor izven hevre in prostor za otroke.
Židje so na tem pokopališču začeli pokopavati svoje pokojnike leta 1850, 1880. leta pa so morali pokopališče že razširiti. Med nagrobnimi spomeniki iz 19. stoletja je najstarejši nagrobnik, na katerem so še vidni ime, priimek ter letnica smrti žene Lipóta Kreucza, ki je umrla 3. junija 1861. Preproste kamnite nagrobnike so od preloma preloma iz 19. v 20. stoletje in do druge svetovne vojne zamenjali imenitni, dragoceni spomeniki iz črnega marmorja, ki so pričali o gmotnem položaju židovskih družin. Zadnja pogreba, na katerih o opravili židovski pogrebni obred, sta bila še med drugo svetovno vojno, leta 1943.
Web page
sinagoga-lendava.si
File name
PMMS_027_C_0001.jpg; PMMS_027_C_0002.jpg; PMMS_027_C_0003.jpg; PMMS_027_C_0004.jpg; PMMS_027_C_0005.jpg
Resolution
240 x 240 dpi
Restrictions on use
Brez omejitev.
Date of documentation
2019-04-25
Person documenting
Tadeja Andrejek

Photo gallery


In case of using any of the materials, citation of the source (www.documenta-pannonica.eu ) and of institution or indvidual by whom the material is located is mandatory.
Skip to content