Built Cultural Heritage


Cák winery

settlement tradition

Cák, Gesztenyés (hrsz.: 1286)

19th century

The complex consisting of eight cellars of the Cák Winery has been open for the public since 1976. The cellars are located in the chestnut forest behind the village and according to the settlement structure of that time. They were primarily used for wine processing and wine storage. After the plague of phylloxera, the cellars were used for fruits and chestnut. In the early 1890s, the vineyards were destroyed. A new vineyard was planted, and farmers carted the grapes to these cellars for processing. The hillside above the cellars became a meadow, a chestnut forest with groves. The old cellars of the area were single-roomed, beam-walled. Stone cellars appeared in the early 20th century.

Information on digitization

Name of site
Cák
Other settlement names
Czák, Czág, Czak, Czáká, Czáák, Czáka, Csák, Zackenbach, Zakenbach, Zackrebach, Czakenbak
Main building material
wooden, thatch
Identification number of unit
8832-8839
Location
Cák, Gesztenyés (hrsz.: 1286)
Persons or organizations tied to history of unit of built cultural tradition
Bárdosi János (a Savaria Múzeum hajdani néprajzosa, az „in situ” szabadtéri múzeum létrehozója)
Protection status of unit
Műemléki védelem
Jurisdiction
Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Építészeti Főosztály (Műemléki Nyilvántartás)
Specialist description
A Cáki Pincesor nyolc pincéből álló épületegyüttes. 1976 óta látogatható múzeumként.
A pincék a falu mögött húzódó gesztenyésben a hajdani parcellaszerkezetnek megfelelően épültek. Elsősorban a szőlőfeldolgozást, bortárolást szolgálták.
A filoxéravész után lettek gyümölcsös, gesztenyés pincék. Cákon az1890-es évek elején pusztult ki a szőlő. Újratelepítése a hegy távolabbi részén történt, de feldolgozására továbbra is a régi épületeket használták. Szüret idején a gazdák szekereken szállították ide a leszedett szőlőt.
A pincék feletti domboldalból kaszáló lett, ligetes gesztenyeerdővé alakult.
A térség régi pincéi egysejtűek, boronafalúak voltak. A kőpincék a 20. század elején kezdtek terjedni.
A Cáki Pincesor építményei a telken kívüli bortároló építmények legősibb típusát képviselik. Egysejtűek, földfelszín felettiek. Tulajdonképpen bortároló kamrák, melyek a szőlő feldolgozására, a bor egyik szürettől másikig való eltartására szolgáltak. Pince szavunk ezt az épülettípust jelenti, ellentétben a földbe ásott vagy sziklába vájt változattal, melynek ”lukpince” a neve.
A cáki pincék az 1800-as évek elején épültek. Faluk boronafal, gesztenye vagy tölgy gerendákból készült. Zsúpfedeles tetejük elől csonkakontyos, hátul lekontyolt ún. "farazatos". Gerincüket sározott zsúp fedi. Bejáratuk a rövid oldalon van, homlokzati bejáratosak. Csonkakontyos tetejük kinyúlik, előreugrik a homlokzat elé. Esővédett, munkavégzésre vagy megpihenésre alkalmas hely alakul ki így a bejárat előtt, melyet sokszor nagy, lapos kőlapokkal borítottak.
A pincék mennyezetét vastag gesztenyepadlók alkotják. A padlókat középen az épület tengelyében húzódó mestergerenda támasztja alá. A mestergerenda vége kinyúlik a bejárat fölé. Erre és a túlnyúló falgerendákra karvastagságú rúdfákat fektettek, megnagyobbítva ezzel a hegyi széna tárolására használt padlást. A múlt század második felében épült pincéken már nem nagyon volt mestergerenda, helyette inkább három födémgerendát alkalmaztak.
A falakat agyaggal tapasztották. A kiálló boronavégeket gyakran tapasztás nélkül hagyták, előfordult, hogy földfestékkel vörösre színezték.
A védett pincesort nyolc épület alkotja. Hat pince eredeti helyén áll, kettőt a korábban elpusztultak helyére a hegy távolabbi részéről telepítettek át.
A pincesor első nyolc épülete múzeumként berendezve 1976 óta látogatható.
A Cáki Pincesor 2015 óta fenn van a Vas Megyei Értéktár listáján.
Written sources
A Kőszegi-hegység. Kalauz turistáknak és természetbarátoknak. Szerk.:Boda László-Orbán Róbert, BKL kiadó, Szombathely, 1999.
Bárdosi János: Népi műemlékek mentése Vas megyében. Művészet1976. 8.sz.
Tóth János: Kőszegvidéki szőlőhegyi pincék. Technika 1940. 8.sz.
File name
SM_016_C_0001.jpg; SM_016_C_0002 .jpg; SM_016_C_0003.jpg
Resolution
300 dpi; 300 dpi; 300 dpi
Restrictions on use
Korlátozott
Date of documentation
2019-12-06
Person documenting
Nagy Endre

Photo gallery


In case of using any of the materials, citation of the source (www.documenta-pannonica.eu ) and of institution or indvidual by whom the material is located is mandatory.
Skip to content