Built Cultural Heritage


Békássy-Bezerédj Castle in Zsennye

settlement tradition

Zsennye, Szabadság tér 5.

16th and 18th centuries, 1867

It was transformed from a medieval manor house in the 16th and 18th centuries, expanded repeatedly. It was last expanded in romantic style in 1867. Today it operates as artists’ house. Its extensive park was established in the 19th century and is now under nature protection. The talented poet Ferenc Békássy, who died young, is buried in the park.

Information on digitization

Name of site
Zsennye
Other settlement names
Kis-Sennye, Kis Sennye, Kiss Senye, Kiss-Sennye, Kiss Zsennye, Kisch-Schennye, Kis Senye, Kis-Zsennye, Senye, Schenye. NAGYZSENNYE Nagy-Sennye, Nagy Sennye, Nagy-Zsennye, Nagy Zsennye, Nagy Senye, Nagy-Schennye, N: Senye, Senye, Schenye, Zsenye.
Main building material
stone, brick
Identification number of unit
9518
Location
Zsennye, Szabadság tér 5.
Persons or organizations tied to history of unit of built cultural tradition
Sennyey, Bezerédj és Békássy családok
Protection status of unit
Műemléki védelem
Jurisdiction
Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Építészeti Főosztály (Műemléki Nyilvántartás) Magyar Alkotóművészeti Közhasznú nonprofit Kft
Specialist description
A mai kastély alapját egy középkori eredetű udvarház adja. A Sennyei család birtokolta. Bővítését a Sennyeyek kezdték. A törökök hadjárata után rendbe kellett hozatni az épületet. Vizesárokkal vették körül, és igényesebb kastéllyá alakították. 1559-ben nagyobb építkezésekbe kezdtek, két uradalmi ácsmester került a birtokra. A Rába nyugati partján lévő, fallal és árokkal körülvett, erődített emeletes kúria nagyobb biztonságot jelentett a környéken. Több család őriztette itt értékeit. A török kiűzése után már nem volt szükség erődített kastélyokra. Zsennyén is elbontották a falakat, de a vizesárok megmaradt, ma is látható.
A kastély tulajdonosa 1676 után ifj. Sennyey István veszprémi püspök lett. Ő bővítette a keleti szárnyat, és ekkor épült az ebédlő későreneszánsz boltozata is. Az 1730-as években újabb átépítés kezdődött, de már barokk stílusban. A kastély újabb emeletet kapott. A felső szintek megközelítésére önálló lépcsőház, a bejárat elé pedig teraszos kocsibehajtó készült. A Sennyey család a 19. század közepéig lakott a kastélyban, 1829-ben eladták, Bezerédj György tulajdonába került. Bezerédj Györgynek elsősorban a kastélyt körülvevő arborétum létrehozása köszönhető. Fia, Elek volt a kastély utolsó bővítője: 1863 és 67 között romantikus stílusban. A Békássy család Békássy István (Vas Vármegye főispánja volt 1910-17 között) és Bezerédj Emma házassága révén kerül kapcsolatba a kastéllyal. Az 1910-es években ők is végeztek kisebb átalakításokat, de a két világháború között már nem változtattak a kastélyon. A II. világháború nem kímélte a kastélyt. Elpusztult bútorzata és tízezer kötetes könyvtára. A kifosztott kastély 1949-ben részben a termelőszövetkezet, részben szombathelyi művészek birtokába került. Így alakult ki először egy nyári művésztelep, majd 1953-tól a Magyar Képzőművészek Országos Szövetsége égisze alatt, lelkes művészek és művészetpártolók közreműködésével a mai alkotóház. Homlokzatainak restaurálása az 1980-as években, tetőfelújítása 2014-ben történt.
Written sources
C. Harrach Erzsébet, Kiss Gyula: Vasi műemlékek. Szombathely, 1983.
Web page
http://www.zsennye.hu/ (Letöltés ideje: 2020. 03.23.)
File name
SM_125_C_0001.jpg; SM_125_C_0002.jpg; SM_125_C_0003.jpg; SM_125_C_0004.jpg; SM_125_C_0005.jpg
Resolution
300 dpi; 300 dpi; 300 dpi; 300 dpi; 300 dpi
Restrictions on use
Korlátozott
Date of documentation
2020-03-23
Person documenting
Nagy Endre

Photo gallery


In case of using any of the materials, citation of the source (www.documenta-pannonica.eu ) and of institution or indvidual by whom the material is located is mandatory.
Skip to content