Built Cultural Heritage


Balogh-Sarlay Castle in Csempeszkopács

settlement tradition

Csempeszkopács, Hunyadi János utca 22.

16th century

A small Late Renaissance castle. It was built by Bertalan Balogh Csempeszházi in the second half of the 16th century. Its later owner, Ádám Béri Balog, a general of the Kuruc Army in the 18th century, who transformed it in Baroque style. It has been home to the Museum of Local and Industrial History and Ethnography since 1976, which since 2007 has been named after its founder, Zoltán Pungor Museum.

Information on digitization

Name of site
Csempeszkopács
Other settlement names
Csempesz, Cschempéß, Csempész, Csempeß, Csempeßi, Tsempesz. KOPÁCS Kopács, Kopocsch, Kopacs, Kapáts, Kopáts, Copáts
Main building material
brick
Identification number of unit
8869
Location
Csempeszkopács, Hunyadi János utca 22.
Persons or organizations tied to history of unit of built cultural tradition
Béri Balogh Ádám, dr. Ferencz Károly, Károlyi Antal, Pungor Zoltán
Protection status of unit
Műemléki védelem
Jurisdiction
Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Építészeti Főosztály (Műemléki Nyilvántartás)
Specialist description
A kastélyt csempeszházi Balogh Bertalan építtette a 16. század második felében, késő reneszánsz stílusban, majd a 17. század végén Béri Balog Ádám kuruc brigadéros barokk ízlés szerint átalakíttatta.
Az időközben zálogba adott kastély és a hozzá tartozó birtok a 18. század végén, illetve a 19. század első harmadában visszakerült Balogh Ádám leszármazottaihoz, majd házasság révén a Sarlay-család tulajdonába jutott és ott is maradt 1949-ig, államosításáig. A kastély eredetileg nagyobb volt, de 1980 körül a déli szárnyat lebontották. Jelen állapotában így szabadon álló L alaprajzú, kis alapterületű épület. Homlokzatát falsávok díszítik, szintjeit övpárkány választja el. Helyiségei donga- és keresztboltozattal boltozottak, az emeleti szinten stukkódíszesek. Az épület 1976 óta ad otthont a helytörténeti gyűjteménynek, melyet 2007-ben az alapítóról, a csempeszkopácsi születésű Pungor Zoltán tanárról nevezték el. A kiskastély négy helyiségében, továbbá a folyosókon és a padlástérben a Csempeszkopácson és környékén (Vasszécseny, Nemeskolta, Meggyeskovácsi) a múzeumalapító által összegyűjtött néprajzi és helytörténeti tárgyi anyag tekinthető meg. A kőtár Csempeszkopács ezeréves építészeti és szobrászati emlékeit mutatja be. Az egyik emeleti szobában dr. Ferencz Károly (1915–2001) geológus Guineából származó természettudományi és néprajzi anyaga mellett ásványgyűjteménye is megtekinthető. A földszinti irodahelyiségben berendezett emlékszoba a helyi születésű Károlyi Antal (1906–1970) Ybl-díjas építész életéről és munkásságáról ad képet.
Written sources
Pungor Zoltán: Baloghok Magyarországon, illetve Vas megyében. A csempeszházi és béri Balogh családok. Savaria - A Vas Megyei Múzeumok értesítője 17-18. (1983-1984) Szombathely, 1989. 207-248.
Web page
https://csempeszkopacs.hu/hu/bemutatkozas/latnivalok/ (Letöltés ideje: 2020. 03. 17.)
File name
SM_019_C_0001.jpg; SM_019_C_0002.jpg
Resolution
300 dpi; 300 dpi
Restrictions on use
Korlátozott
Date of documentation
2020-03-17
Person documenting
Tóth Kálmán – Nagy Endre

Photo gallery


In case of using any of the materials, citation of the source (www.documenta-pannonica.eu ) and of institution or indvidual by whom the material is located is mandatory.
Skip to content