Built Cultural Heritage


A poor peasant homestead from Vönöck

settlement tradition

19th century

The building, address: Vönöck, Petőfi Sándor u 4, represented the oldest stratum of folk architecture in the Kemenes region. It was disassembled in 1983 and relocated in an open-air museum. The most archaic folk architectural monument of Kemenesalja can be seen today in the Vas County Open Air Museum. It is a two-apartment, building with thatched roof. The long prong on the facade is considered a rarity. The first apartment has a kitchen without a chimney, the one in the back has a free-standing chimney.

Information on digitization

Name of site
Vönöck
Other settlement names
Vönöczk, Vőnőczk, Woenoeczk, Vönőcz
Main building material
earth wall, thatch
Persons or organizations tied to history of unit of built cultural tradition
Vönöck, Petőfi Sándor u. 4. (Vasi Skanzen Szombathely, Árpád u. 30.)
Protection status of unit
Múzeumi gyűjtemény része
Jurisdiction
Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum (Vasi Skanzen)
Specialist description
Vönöckről a Vasi Skanzenbe telepített épület -Kemenesaljai szegényparaszti porta- egy tervezett közösudvar első épülete.
Kemenes-vidék népi építészetének legrégibb rétegét képviseli. Tömésfalú, szoba + konyha egységekből álló kétlakásos épület. Minden helyisége a tornácról (itt gáder) nyílik. Eredetileg mindkét lakás kémény nélkül épült, füstöskonyhás volt. Az első konyhában megmaradt a középen álló téglány alakú kemence. Ennek a tetején főztek. A füst az ajtó melletti füstlukon távozott a tornácra, onnan a padlásra.
A második lakás konyháját az 1800-as évek végén kéménnyel, téglából boltozott szabadkéménnyel látták el.
Az első lakás szobájában szemes csempékből rakott kályha volt, melyet a konyhából fűtöttek. A hátsó szoba kályháját elbontották, helyére téglából készült takaréktűzhely, „rakott sparhelt” épült.
A 20. század elején a módosabb gazdáknál a Kemenesalján is megjelentek a mászókéményes tűzhellyel, kemencével, sütőkkel rendelkező tüzelőkombinátok. A szegényebb háztartásoknál megmaradtak a szabadkémények, de az alattuk lévő tűzhelyeket -főként az I. Világháború után- már csak kenyérsütésre, aszalásra használták. A főzés a szobákba kerülő tégla takaréktűzhelyeken, vagy hordozható „csikótűzhelyelyen” történt.
A Vönöcki Ház zsúpteteje elől kontyolt, hátul oromzatos, melyet a függőleges felületre kötött zsúpkévék zárnak. A függőleges zsúporomzatok a Kemenesalja számos falujában előfordultak. Gyakran utcafronton is alkalmazták, de a téglaoromzatos, falazott kerítésű házak mellett a szegénységet jelentették.
A ház legnagyobb különlegessége a tetőszerkezet. Egy természetes görbületű fa segítségével kontyolt tetőhöz tudtak homlokzati hosszúágast alkalmazni. A fal elé ásott ágasfa a fal magasságág egyenes, onnan a tető alá hajolva a padlástérben tartja a felső szelement. Nagyon ritka megoldás. A néprajzi szakirodalom alig ismer példát hosszúágas kontyolt tetőhöz való alkalmazásához.
Written sources
A Nyugat-Dunántúl népi építészete. Szentendre-Szombathely 1995.
File name
SM_124_C_0001.jpg; SM_124_C_0002.jpg; SM_124_C_0003.jpg
Resolution
300 dpi; 300 dpi; 300 dpi
Restrictions on use
Korlátozott
Date of documentation
2019-12-09
Person documenting
Nagy Endre

Photo gallery


In case of using any of the materials, citation of the source (www.documenta-pannonica.eu ) and of institution or indvidual by whom the material is located is mandatory.
Skip to content